Έργα Αντλησοταμίευσης

ΣΥΡΕΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ


Σύστημα Αντλησίοταμιευσης στην Αμφιλοχία

Το έργο «Σύστημα Αντλησίομιευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 2.9), ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility.

Στις 01/07/2022 ιδρύθηκε η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ I M.Α.Ε.» με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία των έργων αντλησιοταμίευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

Στις 24/10/2022 αναρτήθηκαν στη Διαύγεια οι αποφάσεις για τις άδειες Εγκατάστασης του έργου «Σταθμός Αντλησιοταμίευσης παραγόμενης ισχύος 460 MW και στα συνοδά του έργα», στη θέση Άγιος Γεώργιος καθώς και για το έργο «Σταθμός Αντλησιοταμίευσης παραγόμενης ισχύος 220 MW και τα συνοδά του έργα», στη θέση Πύργος.

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 6,7 hm3και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί τηνυπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.

  • Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής.
  • Ετήσια παραγωγή ενέργειας: ~816.00 GWh

Επένδυση της τάξης των 650 εκατ. ευρώ

  • Δημιουργία 900 νέων θέσεων εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και διατήρηση 60 θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία
  • Βελτίωση οδικού δικτύου και διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή (κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μελισσοκομία, γεωργία, δασική διαχείριση, δασοπροστασία)

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: ΑΝΤΛΗΣΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

Κατηγορια
Έργα Αντλησοταμίευσης
Κατασταση
Σε κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή
Χωρα
Ελλάδα
Περιοχη
Αιτωλοακαρνανία
Εγκατεστημενη ισχυς MW
680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση)
Αριθμος στοιχειων
Τυπος υδροστροβιλων
Εναρξη λειτουργιας

Μη τεχνικη περιγραφη